Sedma Međunarodna konferencija Informacione tehnologije i razvoj obrazovanja – ITRO 2016 održana je 10. juna 2016. godine, u novom amfiteatru Tehničkog Fakulteta „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina, u čijoj organizaciji je i realizovana.

Konferenciju je otvorila Predsednik organizacionog odbora ITRO 2016 doc. dr Marjana Pardanjac. Učesnicima su se obratili i dekan Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”, prof. dr Dragica Radosav, prorektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Saša Orlović, pomoćnik gradonačelnika g. Duško Radišić, prof. dr Ivanka Georgieva, dekan Tehničkog fakuleta, Univerziteta “Neofit Rilski” iz Blagoevgrada, Bugarska, te prodekan Fakulteta za informatiku Univerziteta “Goce Delčev” Štip, Makedonija, doc. dr Blagoje Delipetrev.

Nakon pozdravnih govora, prisutni na Konferenciji su imali priliku da čuju i predavanja po pozivu: prof. dr Ivanke Georgieve, na temu “Engineering Education in the Framework of European Qualification”, kao i doc. dr Dalibora Dobrilovića “Welcome to the Future (of Teaching IT)”, nakon kojih je usledila kraća diskusija u kojoj su aktivno učestvovali učesnici Konferencije.

Na Konferenciji učešće je uzelo ukupno 163 autora iz 15 zemalja, sa 4 kontinenta, i to 96 iz Republike Srbija i 67 iz inostanstva, iz sledećih zemalja: Makedonije, Bugarske, Slovačke, Rusije, Crna Gore, Albanije, Mađarske, Italije, Indije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, SAD, Egipta i Nigerije.

Prezentovano je 82 naučna rada, od toga 42 iz Srbije, a 40 iz gore navedenih zemalja. Radovi su prezentovani na engleskom jeziku.

Naučni odbor Konferencije činilo je 29 kompetentnih stručnjaka iz 7 zemalja: Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Srbije.

Zbornik radova sadrži 80 radova i 2 predavanja po pozivu i izdat je na engleskom jeziku.

U okviru Konferencije potpisani su Ugovori o poslovno-tehničkoj saradnji Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” sa kompanijom VEGA IT Sourcing iz Novog Sada i sa Tehničkim fakultetom, Univerziteta “Neofit Rilski” iz Bugarske.

U radu Konferencije učestvovalo je oko 80 autora i gostiju, a poseban značaj dali su autori i gosti iz inostranstva (Bugarske, Makedonije i Bosne i Hercegovine), kao i : zamenik gradonačelnika g. Duško Radišić, prorektor prof. dr Saša Orlović, predsednik Regionalnog društva za TIO – g. Miloš Soro, predsednik CNTI – Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike iz Novog Sada – prof. dr Slobodan Popov, predsednik Stručnog veća profesora tehničkog i informatičkog obrazovanja grada Zrenjanina - Msc Snežana Vranješ, predstavnik Regionalne privredne komore – g. Bojan Šoštarić i drugi.

Jedan od glavnih značaja Konferencije ITRO 2016 je da je omogućio da se na jednom mestu susretnu i uporede različite prakse i pristupi obrazovanju, kao i uticaj informacionih tehnologija, kao grane koja se najviše razvija u savremenom društvu, na obrazovne procese. Najveći broj radova bio je iz regiona, što je posebno značajno jer, s obzirom da živimo jedni pored drugih, susrećemo se i sa relativno sličnim problemima, te iskustava i rešenja koja su prezentovana na Konferenciji, mogu biti primenjena i u našoj obrazovnoj praksi.

Za sve one koji nisu bili u mogućnosti da uzmu lično učešće na Konferenciji, deo atmosphere možete videti na sledećim slikama i video prilogu.

 

Zbornik radova može se videti i preuzeti na sledećem linku.

Predsednik organizacionog odbora  

Međunarodne konferencije ITRO 2016

Doc. dr Marjana Pardanjac